Prabėgo „Moksleivi, pabūk studentu“ savaitė

Vasario 19–24 dienomis vyko Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybės (VDU SA) projektas „Moksleivi, pabūk studentu“. Šiame projekte susirinkę moksleiviai iš visos Lietuvos, turėjo galimybę savaitei tapti studentais – lankyti paskaitas, apsistoti bendrabučiuose ir susipažinti su universiteto gyvenimu. Mokiniai ne tik turėjo galimybę išbandyti VDU siūlomas studijų programas, bet ir po paskaitų buvo džiuginami Studentų atstovybės vakarinėmis veiklomis. 

Moksleiviai per savaitę patyrė daug. Būsimi studentai ieškojo atsakymo į klausimą „Kas aš esu?“, kūrė savo tikslus ir aiškinosi, kaip juos pasiekti, taip pat moksleiviai išbandė savo jėgas „Misijoje (ne)įmanoma“ bei susipažino su VDU SA veikla. Projekto dalyviai turėjo galimybę diskusijoje „Nuo mokyklos iki universiteto“ susipažinti su VDU administracija ir universiteto galimybėmis. Taip pat susipažino su akademiniais ir socialiniais reikalais bei kitais, universitete reikalingais dalykais. Projekto metu moksleiviai dalyvavo „VDU organizacijų mugėje“, po kurios galėjo išbandyti savo žinias varžydamiesi protų kovoje. Projekto uždarymo metu apibendrinome patirtį universitete ir vieni kitiems išsakėme palinkėjimus. Paskutinę projekto dieną visi projekto dalyviai ir organizatoriai dalyvavo „Laisvė šviečia Kaunas. Radarom“ renginyje.

Moksleiviai džaigėsi suteikta galimybe pažinti save, atrasti naujų pažinčių ir išbandyti save tapus studentu. Ši savaitė suteikė jiems daug neįkainojamų žinių ir padėjo geriau suprasti, ko galima tikėtis baigus 12 klasių. Moksleivė Melita Vanagaitė atviravo, jog suprato, „kad pasirinkta specialybė skirta tikrai man ir, manau, sieksiu savo tikslų. Aišku, gyvenimas bendrabutyje, kad ir savaitę, leido suprasti, kad nėra taip blogai, kaip pasakojama.“ Jai antrino ir Ieva Stankevičiūtė, kuri projekto metu gavo atsakymus į rūpimus klausimus ir suprato, „kad aukštoji mokykla nėra toks baisus dalykas ir dėstytojai draugiški bei malonūs, o suteikta galimybė iš arčiau pamatyti studentišką gyvenimą, dabar leidžia lengviau susidėlioti prioritetus ir norus“.

Projektas buvo naudingas ne tik moksleiviams, bet ir mentoriams kurie visą savaitę, kuravo moksleivius. „Nors esu studentė jau ne vienerius metus, išmokau daug daugiau nei tikėjausi būdama mentore dalyviams. Įgavau daugiau drąsos, pažinčių ir leidausi sau grįžti į tuos laikus, kai pati dar buvau moksleive. Bendrauti buvo lengva, su moksleiviais radome bendrą kalbą, praėjus trumpam laikui, tikrai džiaugiuosi, prisidėdama prie šio projekto įgyvendinimo“, – teigė Monika Ražauskaitė.  

Šiais metais projekte dalyvavo 60 moksleivių iš visos Lietuvos. Jiems įsilieti į universiteto gyvenimą padėjo net 28 mentoriai.

Panašūs pranešimai