Studentai-savanoriai užtikrins akademinį sąžiningumą sesijos metu

Akademinis sąžiningumas – viena dažniausiai girdimų frazių aukštosiose mokyklose artėjant atsiskaitymams. Būtent jų metu VDU Studentų atstovybė (VDU SA) organizuoja egzaminų stebėjimus, kuriuose stebėtojais gali tapti visi norintys studentai. 

Akademinis sąžiningumas tai sąvoka, turinti labai daug reikšmių. Pagrindinė jo esmė – VDU akademinio kodekso laikymasis. Kaip teigia VDU SA akademinių reikalų koordinatorė Gustė Žukauskaitė, akademiniu nesąžiningumu traktuojami tokie veiksmai kaip darbų ar idėjų plagijavimas, falsifikavimas, sukčiavimas atsiskaitymų metu ar sukčiavimo toleravimas bei, žinoma, svetimų rašto darbų pasisavinimas ar jų rašymas kitiems asmenims.

Studentai, kurie nėra akademiškai sąžiningi gali gauti skolą iš to atsiskaitomojo dalyko. Dėl šios priežasties, neišsitaisius skolos studentas vasaros rotacijos metu gali prarasti valstybės finansuojamą vietą, o baigiamųjų kursų studentai gali prarasti galimybę gintis baigiamąjį darbą, jei turi skolą. Taip pat toks neetiškas studento elgesys gali būti perduodamas etikos komisijai, kuri išanalizavusi situaciją gali priimti sprendimus nuo asmeninio įspėjimo iki išmetimo iš studijų be teisės sugrįžti.

Siekiant išvengti akademinio nesąžiningumo atvejų, VDU SA vykdo egzaminų stebėjimą.  Patys studentai gali tapti stebėtojais ir prisidėti prie akademinio sąžiningumo užtikrinimo artėjančios egzaminų sesijos metu. Ne kartą studento-stebėtojo vietoje buvusi Pradinio ugdymo pedagogikos ir ankstyvojo užsienio kalbos mokymo studentė Erika teigia, kad stebėtojų tikslas nėra gąsdinti studentus, o tik užtikrinti sklandų atsiskaitymo vykdymą ir padėti dėstytojui stebėti ar niekas nenusirašinėja. Paklausta apie tai, kaip vyksta stebėjimas Erika sako, kad nenori atskleisti savo paslapčių:„jas vėliau studentai galės panaudoti prieš stebėtojus, tačiau galiu pasakyti, kad kiekvienas studentas-stebėtojas turi savų triukų ir būdų, kuriais naudojasi stebėdamas atsiskaitymus“.Ji primena, kad yra svarbu laikytis akademinio sąžiningumo, kadangi studentas į aukštąją mokyklą įstoja gauti žinių, o tai kokybiškai padaryti padeda būtent akademinis sąžiningumas taip pat kiekvienas studentas pasirašydamas studijų sutartį sutinka su punktu, kad visi studentai privalo būti akademiškai sąžiningi.

Rudens semestro egzaminų sesijos metu bus vykdomas atsiskaitymų stebėjimas. Akademinį sąžiningumą jų metu užtikrinti padės savanoriai studentai-stebėtojai.Jais tapti gali kiekvienas studentas (išskyrus pirmo kurso bakalauro ir vientisųjų studijų studentai).

If you have any questions, contact e-mail. by mail: akademai@vdusa.lt.

Similar Posts